Regler kring vinterdäcken

Det är en hel del att lära sig för att klara av teorin till körkortet. Nu när vintern närmar sig ska byte ske till vinterdäck. Vad finns för regler kring dessa?

Vid vinterväglag

Mellan den första december och sista mars måste bilen ha vinterdäck i det fall som det råder vinterväglag. Det är polisen som avgör om vinterdäcken krävs så för att vara på den säkra sidan bör byte till vinterdäck ske före detta datum.

Byte kan däremot ske tidigare om så önskas. Dubbdäck får monteras och användas redan från och med 1 oktober och användas fram till 15 april. Man får även ha dubbdäcken på efter detta datum. Men i detta fall krävs det att det är vinterväglag (eller att det förväntas bli)

Dubbdäck eller Friktionsdäck

Både dubbdäck och friktionsdäck räknas som vinterdäck. Däremot får man inte som bilägare blanda och ha två dubbdäck och två friktionsdäck (eller andra kombinationer) på bilen. Det får enbart vara en sorts däck.

Oavsett om dubbdäck eller friktionsdäck används är kravet att mönsterdjupet är minst 3mm. Detta så länge som fordonet maximalt väger 3,5 ton. Väger fordonet mer än detta måste mönsterdjupet vara minst 5mm. På tyngre fordon (de över 3,5 ton) finns däremot särskilda regler gällande vinterdäck.

Ett alternativ mot dubbdäck är att välja friktionsdäck. Ibland namnges dessa som ”Året-Runt-Däck”. Detta eftersom man lagligt sett kan använda däcken året om. De har ett bra grepp på vintern och eftersom de inte har dubbar som dubbdäck kan de även användas på sommaren. Men i praktiken är det inte säkert att ha detta som ett sommardäck. Orsaken är att de inte tål högre temperaturer och därmed kan ha sämre säkerhet varma sommardagar.

Friktionsdäck bör enbart användas i de delar av landet som inte har snö- eller isbelagd körbana. Generellt brukar det sägas att gränsen går vid Stockholm. Bor man norr om huvudstaden bör dubbdäck istället väljas.

Vinterdäck på snöig vintervägFördelen med friktionsdäck är just friktionen. Det blir bekvämare att köra och ljudnivån blir lägre.

Eftersom dubbdäck skadar körytan i betydligt större grad än friktionsdäck finns det till och med förbud mot att använda dubbdäck i flera städer i Sverige (eller delar av städer). Om detta förbud bryts kan böter skrivas ut på 1000kr. Dessa regler finns bland annat i Stockholm, Uppsala samt Göteborg.

Miljömässigt är även friktionsdäck bättre än dubbdäck. Detta just eftersom dubbdäcken sliter så mycket på vägbanan.

Lagen vs Behovet

Lagen säger att du får ha friktionsdäck året om. Men för din egen säkerhet bör du utgå från var du kommer att köra. Är det i storstäder där snön och isen inte lägger sig på vägbanorna i så stor utsträckning är friktionsdäck ett bra alternativ. Är det däremot snö och isbelagda ytor är dubbdäcken en rekommendation.