Bäst finansiering – För vem?

I flera tidigare artiklar på körkortsteori.com har finansieringsfrågan lyfts upp. Ska man köpa ny bil eller en begagnad? Ska man finansiera bilen med säkerhet för lånet eller teckna ett billån utan säkerhet? Hur mycket ska man lägga på en bil osv.

De som bestämt sig för att köpa en bil som de inte kan betala kontant tar vanligast ett billån. Vilket billån är då bäst? Allt beror på dina ekonomiska förutsättningar, vilket www.Bästabillån.nu även lyfter upp i en artikel.

  • Lånet som du kan få…

Har du en betalningsanmärkning får du räkna med betydligt högre räntenivå samt att du inte kan välja på lika många långivare. Utöver det brukar det vara en lägre gräns gällande hur mycket som får lånas.

Även om det går att få bättre villkor på andra lån så är det ”bästa billånet” för dig just det du faktiskt kan bli beviljad. Det spelar ju ingen roll hur bra villkoren är om du inte kan ta del av dem. En tydlig punkt som avgör detta är just om du har betalningsanmärkning eller inte. Andra faktorer som kan påverka är inkomst och om du har andra lån.

  • Lånet du kan hantera …

En annan aspekt är att du ska klara av att hantera lånet och därmed klara återbetalningen enligt gällande avtal. Hur mycket klarar du av att betala per månad? Detta kan helt klart avgöra vilket lån som ska tecknas. För oavsett om man får ett lån med mycket låg ränta så kan det skapa mycket hög månadskostnad i det fall som amorteringstiden är kort.

Även om räntor påverkar månadskostnaden för lånet så är det främst amorteringstiden som styr det. Vill du låna 200 000 kr finns det långivare som erbjuder 10 år som längst amorteringstid men även de med 15 års amorteringstid.

Att ordna fram finansiering för denna skönhet kräver lite mer än vanligt …
  • Kapitalkostnaden du kan acceptera …

Med kapitalkostnad menas hur mycket du har betalat för detta lån när det helt är återbetalt. Detta alltså exklusive amorteringar.

Exempel: Ett lån tecknas på 100 000 kr. Under amorteringstiden uppkommer en uppläggningsavgift på 300 kr, aviavgifter på 600 kr och räntekostnad på 10 000 kr. Kapitalkostnaden är därmed 10 900kr.

Att låna är ett sätt att kunna köpa saker utan att först behöva spara ihop pengar till detta. Men man ska vara medveten om vad det egentligen kostar. Är det värt att ”betala” över 10 000 kr för att köpa bilen nu istället för om några år?

  • Lånet med lägst ränta …

Låg ränta är viktigt för att få ett så billigt billån som möjligt. Men jämför då den effektiva räntan mellan lånen. Det är denna ränta som återspeglar hur mycket lånet kostar per år (i en procentsats) och då ingår det både räntekostnaden och andra kostnader.

Kom ihåg att om en långivare anger ”ränta” så menas den nominella räntan. Med det menas den räntesats som betalas på lånet. Men om de anger ”effektiv ränta” menas den räntesats som återspeglar både räntor och kostnader. För låntagaren är det den effektiva räntan som är intressant då det trots allt är den totala kostnaden som är relevant när man jämför lån.