Bättre grepp på vinterdäcken

Vintern är här, njaa, kanske lite si å så med vinterväglaget på många platser i Sverige. Det ser ut som vintern 2016/17 även den kommer att gå till historian som en varm vinter, men det är bara december när detta skrivs så det kan mycket väl hinna ändrats.

Numera finns det till och med en lag som säger att du måste ha vinterdäck på bilen, en bra regel, det fanns ett flertal som slamsade med det tidigare och det kunde egentligen inte göras någonting åt.

vinterdäck

Vad dock inte många är medveten om är att vinterdäcken blir hårda förhållandevis snabbt, precis som alla däck men vinterdäck i större utsträckning eftersom gummit är mjukare än på sommardäck.

Värme och smuts är två faktorer, speciellt den förta punkten bör man tänka på när det gäller förvaring av däcken (när de inte används), exempelvis ett pannrum är väl bland de sämsta ställarna man kan förvara däck på.

En stor och avgörande faktor för konditionen på dina vinterdäck är: Salt!

salta-vägen
Vinterdäckens fiende nummer1 – Salt!

I de områden i Sverige där vägarna saltas under vintertid kommer däcken att mycket snabbare bli hårdare och därmed kommer även fästet att försämras rejält!

Testa själv hur hårt däcket blivit genom att trycka en nagel (spetsen på en nagel) mot anliggningsytan på däcket, testa en gång till efter du gjort nedanstående punkter.

Det finns dock ett mycket enkelt sätt att få dina vinterdäck att fungera mycket bättre trots att de används på saltbeströdda vintervägar – Avfetta däcken!

Det är inga konstigheter, bästa sättet är väl en Gör-det-själv hall eller en tvätthall för manuell tvätt (det senare finns det dock betydligt mindre av numera). Har du ett bra eget garage så är det enklast, men inte många har ett garage där man vill/kan använda så pass mycket avfettning och vatten som krävs (det blir lite skitigt).

Köp på dig 1 liter avfettning i flaskform, att köpa extra avfettning när du kör genom automattvätten ger ingenting i detta fall.

Spraya på rikligt med avfettning på anläggningsytan på däcken, 1 liter bör räcka till 4 däck.

Vänta minst 5 minuter så avfettningen riktigt får verka.

Spruta av däcken med vatten, rikligt med vatten, högtryck funkar helt ok men det finns ingen anledning att köra med fullt tryck.

Klart!

Testa en gång till med nageln så lär du märka skillnad.