Bilägandet blir billigare med privat uthyrning

Den privata uthyrningsbranschen växer kraftigt och detta inte minst inom fordonsuthyrning. Trenden är något som media lyft fram vid ett flertal tillfällen, bland annat skrev en portal inom bilnyheter om den starkt växande trenden i början av 2020.

Hyra är det nya äga

Har du en bil, en skruvdragare eller ett rum som du inte använder? Börja med uthyrning och tjäna pengar istället. Att hyra är helt enkelt det nya äga. En flexibel väg att få tillgång till det man behöver – enbart när det behövs. Det visar inte minst de växande tjänsterna så som AirBnB, Über och Hygglo.

Hyra ut bilen privat

För dig som inte använder bilen dagligen kan uthyrning ske genom exempelvis Gomore och Snappcar. Fördelen är därmed att uthyrningen sker med gällande försäkringar samt att bokning och marknadsföring tillhandahålls av dessa företag. I likhet med andra tjänster betygsätts även uthyrarna och deras bilar vilket skapar en säkerhet för de som vill hyra.

Så mycket tjänar du

Gomore, som främst är stor i Stockholm, har en uträknare på hemsidan som visar hur mycket du kommer att tjäna per månad beroende på dygnspris och antalet förväntade uthyrningsdagar per månad.

Exempel 1

Du har en äldre och lite mindre bil som kan hyras ut för 200 kr per dygn. Du beräknas kunna hyra ut den 8 dygn per månad. Det innebär att du tjänar 1280 kr per månad. Detta efter att administrationsavgiften samt försäkringsavgiften är borträknad.

Exempel 2

Du har en nyare och dyrare bil som därmed kan hyras ut för 500 kr per dygn. Du beräknar att du kan hyra ut den 10 gånger per månad. Det skulle innebära en förtjänst på 4000 kr per månad.

Hyra bil

Kraftig ökning av privat uthyrning

Under mars 2020 ökade GoMore sin privata uthyrning med 450 % mot året före. Delvis kan coronapandemin vara en orsak då många ville undvika kollektivtrafik och därmed istället hyrde bil.

Samtidigt är det viktigt att ha kontroll på Skatteverkets regler så att inte uthyrningen klassas som näringsverksamhet. Skulle en person äga flera bilar och hyra ut dem i större grad än vad de används själv kan detta eventuellt klassas som näringsverksamhet vilket innebär andra regler för beskattning och deklaration.

Generellt gäller att uthyrning, via privatpersoner, enbart ska ske av saker, fordon och bostäder som uthyraren själv använder. Men gränsen är inte alltid tydlig.