Billig övningskörning med hyrbil

Det är inte bara körkortsteori som måste till när man ska ta ett körkort, självklart måste det även tränas på praktiken, det vill säga att köra bil, många trafikskolor rekommenderar sina elever att både köra på bilskolan och att träna privat. På bilskolan lär man ut regler och vad man bör tänka på men sedan behövs det körvana och så mycket tid bakom ratten som möjligt. Det skapar de bästa förutsättningarna för att kunna nå körkortet utan att det för den skull ska kosta allt för mycket med stora mängder lektioner (vilket kan bli mycket dyrt).

Men för den som inte har en bil är det inte enkelt att följa dessa råd. En väg att gå är att hyra en billig bil. Det kan låta som en dyr väg att gå men utslaget över hela utbildningskostnaden så blir det inte speciellt mycket. Att hyra en bil ett dygn behöver inte kostar mer än 300-400kronor. Detta är då medräknats självriskskydd som absolut bör tecknas om bilen ska användas för övningskörning.

För 400kr får eleven inte ens 40 minuters övningskörning på en skola. Men med hyrbilen får man möjlighet att köra i ett helt dygn. Passa då på att köra så mycket som möjligt. Både längre sträckor och flera timmar i stadskörning. Det kommer att skapa en körvana som knappt går att jämföras mot att köra 45 minuter en gång i veckan på en körskola.

Vi tar ett exempel från en webbplats där man kan hyra billig hyrbil på Arlanda. I detta exempel valdes ett datum minst en månad framöver eftersom det oftast ges ett bättre pris om man bokar hyrbilen långt i förväg. Det billigaste alternativet var en Skoda Superb Estate för 395kr per dag. En normalstor bil som fungerar utmärkt för övningskörning. Den som lägger på 30kr skulle få en betydligt större Toyota Rav 4. Med andra ord går det att få rejäla bilar för en relativt låg summa per dygn. För en sak att tänka på är att inte vara för snål med storleken på bilen.

Tänk på att:

  • Välj minst normalstor bil

Det är stor skillnad att köra en mycket liten bil och en normalstor. De minsta bilarna har sin fördel i sin storlek (litenhet) vilket gör att man lättare kan parkera och komma förbi i smala passager utan att behöva tänka sig för hur bilen är placerad på körbanan. Välj inte dessa minsta modeller. Det är knappast en sådan modell som uppkörningen sedan kommer att ske på.

  • Dubbelkommande ger större säkerhet

Det finns några få uthyrare som även erbjuder dubbelkommande på bilarna. Då kan den person som åker med (övningskörning får aldrig ske ensam) även bromsa om personen inser att den som övningskör väljer fel agerande i trafiken.

  • Se över försäkring

Berätta alltid för uthyraren att bilen ska användas för övningskörning. Fråga även om det krävs någon extra försäkring för detta. Oftast finns inte några speciella regler men det är alltid dumt att chansa.