Bilskolorna vill ha billigare körkort – I Finland

Alla som någon gång funderat på att försöka ta körkort vet att det kostar en hel del. Förutom obligatoriska avgifter med synundersökningar och övningskörningstillstånd redan innan man satt sig bakom ratten så tillkommer riskutbildningar (Risk 1 och Risk 2) och avgifter vid uppskrivning och uppkörning. Det spelar alltså inte någon roll om man läser in all körkortsteori utan att skriva in sig på en körskola och kör privat till största delen. Hur man än gör kommer man inte under 5,000 kronor.

Men samtidigt vill de flesta ta körlektioner för att på så sätt lära sig grunderna istället för att lära sig dem av föräldrar eller annan privathandledare. Även körkortsteori önskar de flesta få hjälp med på ett eller annat sätt. Oavsett om man tecknar en teorikurs på trafikskolan, gör övningsfrågor online eller enbart läser teoriboken så tillkommer det kostnader.

En person som tar 10 körlektioner och även betalar 1,200 kronor för att få tillgång till körkortsfrågor online (pris taget från Sveriges största onlinetjänst gällande körkortsteori) så hamnar slutsumman på närmare 13,700 kronor. Detta förutsätter då att man klarar uppkörningen och teoriprovet på första försöket. Dessutom att man klarar sig med 10 lektioner vilket mycket få gör i de fall de inte har möjlighet att även öva privat.  Med 20 stycken lektioner blir priset drygt 20,000 kronor.

Att det kostar så mycket gör att delar av svenska befolkningen inte har råd att ta körkort vilket samtidigt minskar deras möjlighet att få jobb. Detta i ett samhälle där arbetslösheten redan är hög och utbildning av olika slag värderas högt på arbetsmarknaden.

Men det är inte bara de som vill ta körkort som tycker att det är dyrt med körlektioner. I Finland har Bilskoleförbundet lanserat en idé om att mervärdesskatten (momsen) skulle kunna tas bort från all körundervisning. Då utbildning i många delar av landet är momsbefriat vore det inte speciellt ologiskt att även ta bort momsen på körkortsutbildning.

Detta samtidigt som körskolornas verksamhet skulle kunna hamna under RUT-taket dvs att det skulle vara möjligt att göra RUT-avdrag för att ta undervisning i körkortsteori eller körlektioner. Med dessa förändringar skulle ett körkort kunna minska med 50-70 procent i pris. Priset på ett körkort i Finland är ungefär lika högt som i Sverige och enligt Bilskoleförbundets uträkningar skulle ett körkort kunna kosta knappt 10,000 kronor istället för som idag 20-25,000.

Om förslaget går igenom i Finland och det visar sig vara ekonomiskt och samhällsmässigt lönsamt kommer säkerligen Sverige att ta efter. Till dess får man snällt lägga upp över 20,000 kronor för att ha råd med allt från riskettor, körkortsteori, uppkörningsprov och tillverkning av det eftertraktade körkortet.

Källa: http://svenska.yle.fi/artikel/2013/12/17/bilskolorna-vill-att-staten-fixar-billigare-korkort