Börja med körkortsteori i tid

Köra MC i sommar? – Börja med körkortsteori i tid – så du inte måste vänta på uppkörningstid under sommarmånaderna!

När detta skrivs så har halva mars månad passerats och har du några funderingar på ett körkort under sommaren månaderna så är det dags att börja med både körkortsteori och övningskörning. Det är många, framförallt de som ska ta MC kort, som missar att plugga körkortsteori i tid, ofta ligger fokus på själva körningen, privat och/eller på körskola.

Det kan falla sig naturligt att inte tänka så mycket på hur själva körkortet ska tas, förutom att längta, när det snöar eller faller kallt regn. Men det är ju just nu som det är en perfekt tid att plugga körkortsteorin stenhårt så att alla körkortsfrågor klaras med lätthet under själva kunskapsprovet.

Kanske låter lite ”bror duktigt” att prata om framförhållning, men vad många inte tänker på är att det under sommaren också är semestertider, och det samtidigt som många vill köra upp. Att då se till att man klarar av körkortsteorin redan på ett tidigt stadium gör att du kan boka tid för kunskapsprovet (dvs teoridelen av provet) till och med innan du börjar övningsköra på körskolan.

Om du känner dig helt säker på din körkortsteori och kan visa det för körkortslärare så är möjligheten stor att du kan få körlektionerna relativt tätt bokade. Vips, så har du sprungit förbi alla som inte studerat körkortsteori i väntan på körlektionerna.

Börja med körkortsteori i tid

A1 – lätt motorcykel, åldersgräns 16 år.

Lätta motorcyklar med en slagvolym på motorn av högst 125 cc och en effekt av högst 11 kilowatt samt ett förhållande mellan nettoeffekt och tjänstevikt på maximalt 0,1 kilowatt/kg.

A2 – mellanstor motorcykel, åldersgräns 18 år.

Mellanstora motorcyklar med en nettoeffekt av högst 35 kilowatt samt ett förhållande mellan nettoeffekt och tjänstevikt på maximalt 0,2 kilowatt/kg. Har fordonets originalutförande ändrats så får fordonets ursprung inte komma från ett fordon med en nettoeffekt högre än 70 kW.

A – tung motorcykel, åldersgräns 24 år, eller 20 år (se nedan).

Alla tvåhjuliga motorcyklar oavsett slagvolym eller motoreffekt.

Har du haft behörigheten A2 i minst två år kan du ta körkort A från 20 år.

Har du haft behörigheten A-begränsad i minst två år övergår behörigheten automatiskt till A.