Bra att tänka på vid husvagnssemester

”Man ska ha husvagn – så är semestern redan klar!

Så lyder den gamla slagdängan med Galenskaparna och Aftershave – och visst ligger det någonting i det där med att bara kunna koppla på sitt mobila hem och dra ut på vägarna när behovet av ett miljöombyte uppstår. Oavsett om du har familj eller är ett ensamhushåll så kan en husvagnsinvestering vara dig till stor glädje för många år framöver.

Framförallt om du bor inne i stan så kan en weekend med husvagnen uppställd vid någon liten skogssjö och en god bok ge energi och återhämtade krafter från april ända in i oktober. Några saker som är bra att hålla koll på innan du ger dig iväg är dock följande:

  1. Kolla lufttrycket så att det inte är för lågt på närmaste mack för minskat slitage och bättre stabilitet – framförallt om målet för utflykten går via små snåriga skogsvägar.
  2. Motionera husvagnens påskjutsbroms i med lätta inbromsningar i låg fart för att sedan stegvis höja belastning till ”nitar”.
  3. Kontrollera att kulhandsken är välsmord och utan skador.
  4. I ett land med kraftiga temparutväxlingar kan oxidation i elkontakterna uppstå. Använd kontaktspray som driver ut fukt bra och provlys blinkers, skyltbelysning och bromsljus.
  5. Underhåll slangarna till gasolsystemet i husvagnen och titta särskilt noga efter sprickor som uppkommit på grund av sköl, värme eller torka. Ha även som rutin att låta en verkstad provtrycka systemet en gång per år för att undvika läckage.
  6. De flesta har respekt för gasolen och håller därför koll på den, men överser en annan livsfarlig förseelse vid användningen av husvagn; nämligen ventilationen. Säkerställ att alla öppningar för till- och från-luft i tak, väggar och golv är fria. Det har förekommit att en nyinlagd matta täckt golvventilerna på ett livsfarligt sätt.
  7. Var rädd om din husvagn genom att fördela vikten jämnt, med dem tyngre detaljerna så som förtältet – ovanpå vagnens hjulaxel.
  8. Om du är ny med hela husvagnsgrejen? Se då till att utforska mer lättillgängliga terränger i början och få en känsla för fordonet och hur det är att köra med ditt nya mobila hem på lugna vägar du kan innan du ger dig ut på motorvägen och dem slingrande grusade skogsvägarna. Då känslan av att köra med släp är annorlunda än att köra tex. Husbil.
  9. Ledningssystem, tankar, slangar och slangklämmor samt tankanslutningar ska kontrolleras årligen med tanke på slitage och åldersförändringar.
  10. Ska du göra en längre tur ned åt kontinenten behöver du ett bevis om att fordonet är trafikförsäkrat, ett s.k. Grönt kort – detta fås av trafikstyrelsen.