Checklista innan bilbesiktning

För många är den årliga bilbesiktningen ett stort orosmoment. Att få beskedet att bilen behöver lagas eller att den till och med får körförbud är knappast önskvärt. Men det finns vägar att gå för att undvika de enklaste anmärkningarna. Bland annat handlar det om att ha enklare reservdelar och olika oljor & vätskor hemma samt genom att göra en enkel kontroll innan man åker iväg till besiktningen.

  • Belysning

Kontrollera att blinkers fungerar samt att alla lampor både fungerar och är tillräckligt starka. Det är absolut enklast att göra med hjälp av en vän. Sitt inne i bilen och slå på blinkers, halvljus, helljus, dimljus och testa bromsljus. Låt vännen stå framför och bakom bilen och kolla att allt fungerar som det ska. Gör detta helst i dagsljus. Orsaken är att man kan luras till att tro att lamporna lyser tillräckligt starkt när det är mörkt ute men när det sedan är dagsljus lyser de inte alls lika starkt.

Beställ alltid extralampor så att det alltid finns i bilen, en bra idé är att i lugn och ro göra det online, det är billigt och enkelt via exempelvis www.Bildelarstore.SE. Även om det händer sällan så kan lamporna gå sönder dagen före besiktningen eller ännu värre, när du kör i mörker och verkligen behöver fungerande belysning på bilen!

  • Vindrutetorkare

Kolla att både vindrutetorkare och spolare fungerar utan problem, fyll på spolarvätska vid behov.

  • Signalhorn

Prova att den fungerar. Detta är en av sakerna som bilbesiktningen sällan behöver ge anmärkning på men det är onödigt att inte testa när man ändå testar massa annat på bilen inför besiktningen.

  • Säkerhetsbälten

Prova att dra ut samtliga säkerhetsbälten och se till att de stannar till när man drar i dem med ett ryck. Sätt även fast dem för att därmed kontrollera säkerhetsanordningen – Låt dem sitta fast inför besiktning, det uppskattas alltid av de som genomför besiktningen.

  • Varningstriangel

Enligt lag ska det finnas en varningstriangel i varje bil. Dessa är mycket billiga och går att köpa på bensinstationer, online, bilverkstäder och reservdelsbutiker. Att missa denna punkt och få en anmärkning från bilbesiktnigen är verkligen irriterande. Att inte ha en varningstriangel i bilen är dessutom oansvarigt då det verkligen behvös om man får motorstopp på olämpliga ställen. Precis som med säkerhetsbältena så uppskattas det om du tagit fram varningstriangeln och lagt den ex på baksätet, om den finns i en plastbehållare så öppna den så att själva triangeln syns.

  • Däcken

Mönsterdjup på sommardäck ska minst vara 1,6 mm och 3,0 mm på vinterdäck. Sen den 1 januari 2013 så är det hårdare krav gällande vinterdäck, läs mer hos Transportstyrelsen.

  • Backspeglar

De ska sitta ordentligt fast och inte ha större skador

  • Olja

Kontrollera oljenivån med oljestickan. Vid osäkerhet kan man titta i instruktionsboken hur detta genomförs.

  • Dragkrok

I det fall som det är en löstagbar dragkrok ska denna ligga med i bilen samt den nyckel som används för att ta loss kroken från bilen.

Men kom ihåg – att göra säkerhetskoll på bilen är inte något man enbart bör göra för att klara sig så bra som möjligt på bilbesiktningen. Det är trots allt en säkerhetskoll i ordets rätta betydlelse. Att kontrollera säkerheten är alltid bra att göra för att minska risken för olyckor samt minimera följderna om olyckan ändå är framme.

  • Beställ tid

Numera så finns det ju flera olika företag som kan genomföra en besiktning, dock inte på alla orter, den klassiska Bilprovningen har fortfarande absolut störst utbredning i landet.