I alla bilar bör det alltid finnas en förstahjälpen-kudde eller liknande produkt. Man vet aldrig när oturen är framme eller om man behöver hjälpa till vid en olycksplats. Men som bilägare bör man även tänka på att ha ett förstahjälpen-kit som kan användas vid andra problem än bara kroppsskador. Här ges några förslag:
Vinterutrustning – Från första december är det lag att vinterdäcken ska vara på förutsatt att det är vinterväglag. Samma datum bör man även lägga ut ”vinterutrustningen” i bilen. Det innebär en ihopfällbar spade, en hink med grus, en filt och gärna värmepåsar (engångsmodeller). När man minst anar det sitter bilen fast i snön och då ökar spaden (och ett par brädor) chansen att komma loss betydligt.
De som kör inne i en stad får ofta hjälp relativt snabbt eller kan gå till närmaste bebyggelse. De som däremot kör på landsbygden bör även tänka över hur man ska agera om bilen blir stående och kylan snabbt kryper in i bilen – Varma (vinter) kläder och extra (vinter) skor bagaget är en självklarhet! – Och med filtar och värmepåsar kan man hålla värmen något bättre vilket kan vara livsnödvändigt till hjälpen kommit.
Multiverktyg – De flesta har inte en hel verktygslåda i bilen. Men ett så kallat ”multiverktyg” bör ändå finnas i varje bil. Det kan liknas med en armékniv med mängder av funktioner men multiverktyget är ofta lite större och kan därmed även innefatta exempelvis en tång.
Ett exempel kan tas från Bessey multiverktyg som har tång, avbitare, kabelskalare, kapsylöppnare, led-lampor, kniv, sax, skruvmejsel, Philipsmejsel och fästkarbin.
Ett multiverktyg kan vara användbart för att fixa enklare problem på bilen men även för att lysa i mörkret för att göra andra trafikanter uppmärksamma m.m.
Batteriladdare – Med en mobil kan man ringa efter hjälp – men då handlar det om att ha batteri i mobilen…
Det bästa är att ha batteriladdare som inte är beroende av varken ström eller sol. Det finns enklare modeller där ström alstras genom att man vevar på en vev. Det krävs en hel del vevande för att man ska få batteri som räcker ett par minuter men det är det säkraste sättet.
Andra alternativ är batteriladdare som går på solceller eller batteripack som laddas upp via USB. Det sista är mest smidigt men innebär även en viss begränsning. För det första kan batteriet tappa kraft under de månader det bara ligger i bilen. För det andra kan man inte ge telefonen mer energi när väl batteriet är slut.
Det finns även radio med vevfunktion vilket kan vara smidigt att ha om batteriet dött på bilen och lite mer underhållning önskas medan man väntar på hjälp.