Gör bilen sommarfin!

Efter snö, is och blask är det dags att göra bilen ren och sommarfin. En väg är att genomföra enklare rengöring själv via en GDS-hall. En annan väg är att anlita proffs och ge bilen en helrekond. Utbudet av olika rengöringstjänster hos bilvårdsföretag är stort och vilken tjänst som ska bokas beror mycket på hur smutsig bilen är – och hur mycket man är villig att betala.

Helrekond – Komplett rengöring för hela bilen

En helrekond innebär att bilen rengörs i flera steg både invändigt och utvändigt. Det är den mest kompletta tjänsten som kan bokas med bland annat städning, polering, motortvätt och yttre tvätt. Helrekond kan variera något mellan olika företag gällande vad som ingår och det är därför viktigt att jämföra helheten och inte bara priset.

Klädseltvätt

Har barnen tappat glass på sättet, färgburken läckt eller hunden kissat? Det finns mängder av tillfällen som gör att klädseltvätt kan behövas. Om denna tjänst behöver bokas finns även en fördel att först kolla med gällande försäkringsbolag.

I vissa bilförsäkringar ingår försäkringsdelen ”Allrisk” vilket betyder att man kan få ersättning för skador på interiör som inte ingår i vagnskadeförsäkringen. Ett exempel som ofta nämns är just att en färgburk har läckt och därmed förstört klädseln. Kom ihåg att kontakta försäkringsbolaget först och därefter anlita företag som försäkringsbolaget godkänt.

Handtvätta bilen

Handtvätt

Att köra genom en biltvätt är ett snabbt och effektivt sätt att rengöra bilens utsida. Men helt skonsamt är det inte för lacken. Många föredrar därför handtvätt som kan ske med mer precision och vara mer skonsam för bilen.

Handtvätt kan genomföras på egen hand och bör i så fall ske i en GDS-hall då det enligt lag inte får utföras på parkeringsplats eller liknande. Många som bokar en handtvätt hos bilfirmor eller tvättfirmor väljer att göra detta i kombination med andra tjänster som exempelvis invändig städning.

Motortvätt

Motortvätt innebär att fett och olja tas bort från olika delar i motorn. Att genomföra en motortvätt har flera fördelar. Det blir enklare att felsöka om något problem skulle uppstå, servicen blir lättare att genomföra och man upptäcker fel snabbare. Det innebär därmed att motorn kommer att leva längre om motortvätt genomförs regelbundet eftersom övrig service och underhåll sker lättare.

Rengöring av strålkastare

De flesta tvättar bilen utvändigt och invändigt regelbundet men det är betydligt färre som lämnar in bilen för rengöring av strålkastare. Det är däremot något som skapar bättre sikt vilket därmed påverkar säkerheten och körkänslan. Matta strålkastare kan poleras upp men används polermedel kommer resulterat bli kortsiktigt.

Det är betydligt bättre att extremt tunt slippapper används för att slipa ner den slitna ytan. Har man aldrig gjort detta själv tidigare eller fått rätt utbildning så bör man inte heller göra ingreppet, då är det mycket bättre att stället anlita ett proffs. Polerar man fel kan hela glaset behöva bytas ut och det är oftast ganska dyra reservdelar.

Ha en ren sommar!