Hakkapeliitta och Continental dominerar testerna

Varje år brukar Aftonbladet presentera stora tester på vinterdäck och det sammanlagda resultatet är liknande år från år – en del däck presterar mycket bra, andra rent uselt. Generellt gäller att kända stora varumärken ligger högt upp på listan gällande helhetsbetyg.

Liknande resultat visar tester som genomförts av Vi Bilägare, Test World, Teknikens Värld och Auto Motor & Sport. Framförallt är det Hakkapeliitta och Continental som dominerar testerna. Det visar sig tydligt i tester från 2017.

Bra däck är viktigt i vinterföre

Vi Bilägare ansåg att Nokian Hakkapeliitta 9 var bäst. I testet valde man även att jämföra mot Hakkapeliittas tidigare däck dvs. Hakkapeliitta 8. Skillnaden var förvånansvärt stort då 9:an hade bättre betyg på barmark. Gällande bromssträcka på helt torr asfalt var däcket bäst i test.

I testet av Test World vann Continental IceContact 2. Det som främst lyftes fram var däckets egenskaper på is och snö. På tredjeplats hittades Hakkapeliitta (vinnare i testet ovan). En orsak till de olika betygen kan vara att man tagit hänsyn till olika faktorer och även värderat dessa något olika.

När Teknikens Värld testade dubbade vinterdäck fanns inte Hakkapeliitta med och kunde därmed inte betygsättas. Orsaken var att de inte fick tag på detta däck vid testtillfället. I detta test vann Contenital IceContact 2.

Sista testet genomfördes av Auto Motor & Sport. Av de 8 testade däcken kom Nokian Hakkapeliitta etta. Det med ett imponerande resultat av 9,8 av 10. De lyfte fram däckets egenskaper på is och snö som mycket fördelaktiga. Värt att noteras är att silverplatsen gick till Contenital IceContact 2. Detta men, även det imponerande, 9,2 poäng.

De två däck som därmed ”slåss” om förstaplatsen är Hakkapeliitta och Continental.

Smakar det – så kostar det

Det är tydligt att Hakkapeliitta och Continental dominerar marknaden gällande dubbade vinterdäck. I flera tester hamnar de topp tre och detta inte bara 2017 utan flera år i rad bakåt i tiden med tidigare modeller. De har hittat rätt gällande utveckling för den nordiska marknaden.

Önskas riktigt bra dubbade däck bör något av dessa köpas. I alla fall om man inte kompromissar med kvalité och inte bryr sig i priset. För detta är även några av de dyraste dubbade däcken på marknaden.

Återförsäljaren Tirendo tar exempelvis ca 3 000 kr per däck för Continental IceContact 2. Det är ungefär samma pris som flera andra återförsäljare har på dessa däck. Sammanlagt betyder det en kostnad på ca 12 000 kr för byte av däck. Men säkerhet är värd att betala för.