Har du koll på säkerheten – inuti bilen

För att kunna ta körkort krävs det att man kan genomföra en yttre och en inre säkerhetskontroll. Det handlar bland annat om att kontrollera att lampor fungerar och att speglar är vinklade så att man får maximal sikt. Men säkerheten sitter inte bara i säkra bildelar och inställningar på dessa. För att bli en säkrare trafikant finns även en del saker som bör följa med i bagaget.

Varningstriangeln

Idag är det lag på att varje fordon ska ha en varningstriangel. Detta kontrolleras även vid bilbesiktningen. Varningstriangeln ska finnas med för att kunna ställas ut om bilen blir stående på grund av motorstopp, olycka eller liknande. Därmed går det att varna medtrafikanter för en kommande fara och även få dem att minska farten om man själv befinner sig på eller i närheten av vägbanan.

Reflexväst

Varningstriangel ska finnas i alla bilar, en reflexväst låter som en bra idé att alltid ha med sig också.

Någon lag finns inte att en reflexväst måste finnas i varje fordon. Men det är en lag som Motormännens riksförbund önskar att skulle införas. Fördelen är (i likhet med varningstriangeln) att påvisa medtrafikanter att de bör köra extra sakta.

En reflexväst kostar inte många tior men kan alltså vara en livförsäkring för de som behöver befinna sig på vägbanan efter ett motorstopp.

Första Förband

Många väljer att ha en förstahjälpen-kudde i bilen. I dessa finns hjälpmedel för att hjälpa både akut skadade personer och de som enbart behöver enklare vård. Utbudet varierar en del beroende på storlek på kudden men kan bland annat vara bandage, sårtvätt, plåster, klädsax och värmefilt.

På bussar finns ibland även hjärtstartare. Dessa är inte större än lite större första-hjälpen-kudde och kan vara skillnaden mellan liv och död för en person med hjärtstopp. Självklart vore det en fördel om fler hade med en sådan maskin men med tanke på att hjärtstartare kostar ca 13 000 kr är de ovanliga i privata bilar.

Filt, spade och grus

Vintertid borde även filt och en spade vara självklara saker att ha med sig utifrån ett säkerhetsperspektiv. De som bor i områden där snön är självklar på vintern vet att risken att köra fast är stor. Att då ha med sig en spade och en mindre förpackning grus kan vara ett sätt att lättare kunna ta sig vidare. Det finns mindre ihopvikningsbara spadar och det räcker med en klassisk Big-Pack burk med grus för att säkerheten ska ökas avsevärt.

Är oturen framme i den grad att bilen verkligen inte kan förflyttas kommer filten väl till pass. Med motorn igång kan värmen hållas uppe i bilen men när det inte går faller temperaturen snabbt under tiden man får vänta på hjälp.

Extraladdare

Det finns mobilladdare som kan användas genom att man eldar i en liten behållare, att de måste hållas i solljus (solceller) eller att man vevar med en tillhörande vev. Oavsett är det mycket smarta lösningar som gör att man aldrig behöver vara utan ström till mobilen.