Hitta reservdelar online

När bilen behöver repareras finns flera olika vägar att gå. Den dyraste vägen är att lämna in den på verkstad och be personalen att ordna allt. De både köper hem reservdelar och monterar dessa. Enkelt – men väldigt dyrt. Inte minst eftersom de nästan alltid prioriterar originaldelar från relativt dyra leverantörer.

3D gubbe med däck och verktygslådaEn annan väg är att själv köpa reservdelarna i en fysisk butik och lämna in dessa tillsammans med bilen för att därmed i alla fall hålla nere priset för inköp av material.

Visserligen spar man en del på att göra inköpet själv men för den ovane kan det vara omständligt att hitta en butik som har exakt den reservdel som man är i behov av.

Tredje steget är att beställa bildelarna online för att antingen montera dem själv eller låta en bilverkstad göra det. Oavsett vad man väljer finns det stora fördelar med att handla online istället för att leta runt i olika fysiska butiker.

För det första är det extremt enkelt att hitta rätt produkt. Företagen har ofta sorteringsfunktioner på sidan som gör att det inte tar många sekunder förrän man vet om produkten finns på en E-butiken eller inte.

För det andra går det att pressa priset rejält. Med ett flertal aktörer i Sverige och även ytterligare aktörer i andra länder (med webbsidor på svenska) är utbudet enormt av både originaldelar och kopior. Bara genom att jämföra priserna kan man spara tusenlappar. Däremot är det två saker man bör titta på lite extra om man köper över internet.

  • Frakt och Retur

Jämför alltid priserna inklusive frakt. En del butiker erbjuder fraktfritt men på denna punkt varierar det kraftigt. Det skiljer även gällande kostnader vid eventuell retur. För även om man är noga och väljer rätt produkt så kan det visa sig att man ångrar sig.

Vanligaste är att personen själv får betala returen men även på denna punkt är det något varierande. Av dessa två punkter är det däremot främst fraktkostnaden man bör titta på eftersom det påverkar det totala priset mest.

  • Internationell handel

Om produkterna köps från en E-butik inom EU så är det inga konstigheter eftersom vi tillhör samma tullzon, om det beställs från ett företag (eller privatperson) utanför EU kan det tillkomma tullavgifter, moms och andra avgifter. Läs alltid villkor kring frakten innan bildelarna beställs.

Så ha koll på frakten och jämför priserna. Det lönar sig verkligen i längden. Kan du sedan laga bilen på egen hand istället för att lämna in den på verkstad sparas en ännu större slant.