Körkortslån via CSN – Så fungerar det

Är du arbetslös och kan öka dina chanser att få jobb genom att ta körkort? Då kan körkortslånet från CSN vara ett alternativ. Det krävs däremot att du uppfyller ett par kriterier.

Här ställs CSN-lånet mot att teckna ett privatlån. Detta utifrån att CSN-lån kan tecknas trots betalningsanmärkning förutsatt att resterande punkter är uppfyllda.

Ta körkort

KRAV FÖR CSN-LÅN

Ålder

Du måste vara mellan 18 och 45 år.

Enbart B-körkort

Lånet kan enbart tecknas för att kunna ta B-körkort. Detta trots att efterfrågan är mycket stor på personer med C-behörighet i Sverige. Personen får inte haft B-körkort tidigare och exempelvis förlorat detta på grund av trafikförseelser.

Arbetslös

Personen måste vara arbetslös och ingå i ett arbetsmarknadspolitiskt program och ha etableringsplan.

Avtal med CSN

Trafikskolan måste ha ett avtal med CSN

Ränta

Den stora fördelen är räntan (1,74 % år 2020) och att återbetalning inte behöver påbörjas förrän 6 månader efter sista utbetalningstillfälle av lånet.

Detta är alltså ett extremt bra lån gällande räntan. Räntenivån kan jämföras med en bolåneränta som ligger idag kring 1,5 – 2 %.

Behöver du låna till körkort, utan att kan ta CSN-lånet, kan en ränta på 5 – 10 % räknas med på ett privatlån. Det går att låna även med betalningsanmärkning men då till 20 – 30 % i ränta.

Belopp

Som mest kan 15 000 kr lånas. Oavsett belopp, och om personen lyckas ta körkort eller inte, så måste lånet återbetalas enligt avtal.

Om 15 000 kr lånas kommer pengarna att betalas ut under tre perioder. I det fall som ett mindre belopp lånas kan hela summan eller halva summan betalas ut per tillfälle.

Bara en gång

Körkortslånet kan enbart tecknas en gång. Detta alltså oavsett om man lyckas ta körkortet eller inte.

Ska användas till körkort

Det är vanligt att pengarna används till körlektioner och teorilektioner men enligt CSN kan de även användas till inköp av studiematerial, körprov, kunskapsprov, hyra av fordon vid uppkörning och exempelvis riskutbildning. Huvudsaken är att pengarna används till något som främjar personens möjlighet att få sitt körkort.

Giltighetstid

Lånet får enbart bekosta inköp som sker inom en ”giltighetstid”. Den är vanligtvis 1 år men kan, vid vissa omständigheter, förlängas till 2 år. Detta genomfördes exempelvis vid coronapandemin.

Läs mer om CSN-lånet här