Motorcykeldäck – Tänk efter före

Att köpa motorcykeldäck på nätet är extremt enkelt. Det finns en mängd E-butiker som erbjuder ett brett utbud av allt från racingdäck till crossdäck. Många har även sorteringsfunktioner som gör att man snabbt kan hitta de däck som passar motorcykeln.

Exempelvis kan man fylla i bredd, höjd och diameter för att därigenom se de däck som E-butiken har, så exempelvis på denna sida om MC-däck. Men det handlar inte bara om att köpa in – utan att även ta hand om däcken på att korrekt sätt.

Det ska påpekas att däck till motorcykel är betydligt viktigare än däck till bil, detta eftersom däckens anläggningsyta för en MC är väldigt liten i jämförelse. Billigare däck har oftast sämre och hårdare gummiblandning, att köpa kvalitetsdäck är att rekommendera!

  • Lufttryck

Av alla olika skador som kan uppkomma på ett motorcykeldäck så sker de flesta på grund av däcken har för litet lufttryck. Följ alltid de instruktioner som ges på däcket eller i instruktionsboken och kom ihåg att man alltid ska justera lufttrycket med kalla däck.

Detta eftersom lufttrycket kan öka vid körning då däcket blir varmt. Kör man med extra tung packning eller passagerare kan man öka trycket på bakhjulet (även hårdheten på stötdämpare om dessa är justeringbara).

  • Mönster

Det finns lag på att minsta mönsterdjup måste vara 1,6mm. Däremot rekommenderar många däcktillverkare att man ska byta redan när mönsterdjupet är 2mm, gärna ännu tidigare! Dessa rekommendationer gäller rena landsvägsdäck, inte däck med grövre mönster, på dessa går det inte att räkna enbart på mönsterdjupet utan det generella slitaget har större betydelse.

Mc däck med grovt mönster
Mc däck med grovt mönster
  • Gummits hårdhet

Men titta inte bara på mönsterdjup. När ett däck nöts så gäller generellt ju mindre mönster ju hårdare däck, gummit blir både hårdare med tiden och är från fabrik hårdare närmare corden (dvs det skydd som är ”innerst” på ett däck).

Äldre däck eller däck som förvarats varmt (vid ex vinterförvaring) har ett hårdare gummi – Lär dig gärna att jämföra: Tryck på slitbanans gummiyta med tumnagel (nageln, inte tummen), jämför mellan olika däck!

Spruckna däck eller om corden börjar synas – Byt omedelbart!

  • Vinterdäck

För bilar finns regler om att vinterdäck måste användas inom vissa specifika datum. Denna regel finns inte gällande motorcyklar. I teorin kan man alltså köra med mycket glansiga sommardäck mitt på vintern utan att riskera få böter. Däremot är fästet extremt dåligt och risken för olycka betydligt större.

  • Innerslang

Om man väljer att montera nya däck som har innerslang bör man även alltid sätta in nya slangar. En del väljer att återanvända de gamla slangarna men eftersom de är uttänjda uppstår risker om de återanvänds. Det är helt enkelt en större risk för att slangarna spricker under körning.

Om man istället väljer däck som inte har någon innerslang (Tubeless) är en rekommendation att även ventilerna byts ut till nya. Använd alltid korta ventiler då ventilerna kan böjas rejält genom centrifugalkraften.

De flesta moderna motorcyklar för landsväg har numera däck utan innerslang.

  • Inkörning

Kör alltid lugnt och sansat efter att däcken bytts ut. Exakt hur långt man bör köra in däcken finns olika åsikter, allt från ingenting ända upp till 20 mil. ”Ingenting” är inte en bra idé alls, de flesta däck har en skyddshinna som är något halare än själva däcket, denna bör nötas bort, och gör detta efter några mils körning.

Att köra in däcken hela 20 mil känns som någon tagit i riktigt i överkant i rekommendationerna, dock kan det vara bra med några extra mils lugn körning på äldre MCs för att däcken ska fästa tydligt på motorcykelns fälgar.

  • Däckskydd

Kontrollera alltid att frirummet mellan däcket och däckskyddet är tillräckligt. Man ska komma ihåg att centrifugalkraften gör att däcken vidgar sig något. Detta gäller speciellt för så kallade diagonaldäck.

  • Efterskära

Däck till motorcyklar får aldrig efterskäras (dvs skära ut mer mönster i däcken). Detta är förbjudet då det kan påverka körningen mycket negativt och skapa fara både för förare och medtrafikanter.

  • Vett o Etikett

Det finns mängder av småregler att förhålla sig till gällande däcken på motorcykeln. Men i slutändan handlar det i mångt och mycket om att ha vett o etikett i val av däck, vid montering och inte minst i körningen.