Nya eller begagnade däck

De senaste åren har vi blivit mer och mer uppmärksammade på vikten av att återvinna och ta tillvara. Det finns många varor som fortfarande är väl fungerande och kan användas i flera år till. Däck till bilen är en sådan sak där begagnat kan vara både prisvärt och miljövänligt men det är några saker man bör tänka på om det ska löna sig.

Köpa privat eller av företag

Begagnade däck går att köpa från både privatpersoner och företag. Det man bör vara uppmärksam på är förstås skicket som kan skilja sig åt väldigt mycket. Den som köper från ett företag som specialiserat sig på däck får förstås även med deras expertis och kunskap. Köper man från en privatperson däremot så måste man själv stå för den delen.

Däcksbyte på gång

Skicket på ett begagnat däck har förstås stor betydelse för hur säkra de är på vägarna och därför bör man förstås akta sig för att välja det billigaste alternativet. Det kan i slutänden bli det dyraste då de troligtvis inte har så lång livslängd kvar. Billig och slitna däck innebär förstås också att man inte bara riskerar sin egen säkerhet utan också sina medtrafikanters.

Begagnade nya däck

Tänker man på begagnade däck är det förstås oftast på sådana som varit ute i trafik och blivit slitna på vägarna. Men det finns även ett annat alternativ och det är fabriksnya däck som blivit liggandes i tre år. Ett företag i Gävle som säljer begagnade däck skriver att däck som passerat tre år klassas som begagnade även om de inte har använts. Anledningen till detta är förstås att gummi åldras och tillverkaren inte längre kan garantera att kvalitén är densamma som när det var helt nytt.

Kolla däckstrycket ofta - det lönar sig

Tips att tänka på när man väljer begagnat

  • Kontrollera alltid mönsterdjupet på däcket. För sommardäck gäller ett minsta mönsterdjup på 1,6 mm och på ett vinterdäck ska detta vara 3 mm. Mönsterdjupet mäter man i huvudkanalen. Se till att rulla däcket och mät på flera ställen om det är ett däck som har använts.
  • Granska och leta efter sprickor både på själva kontaktytan men även på sidorna.
  • Se över om däcket verkar ojämnt slitet genom att stryka handen över ytan. Ett begagnat däck kan ibland slitas ojämnt om det har körts med dåligt lufttryck eller om bilen som de använts på har någon defekt.
  • Det kan vara bra att ta reda på när däcket är tillverkat. Det ser man på den fyrsiffriga koden som står på däcket. Står det till exempel 3418 betyder det att däcket är tillverkat vecka 34 år 2018. Ett däck som förvarats under många år i ett förråd kan ha perfekt mönsterdjup men ett gummi som blivit för hårt eftersom det hårdnar med tiden.