Olika behörighet på MC-körkort

När snön smälter bort och våren kommer med säkrare underlag tar MC-ägarna fram sina motorcyklar och njuter av att få köra efter att motorcykeln har fått stått flera månader i garaget. De som inte redan har MC-kort lockas att lägga ner extra energi för att få det klart till sommaren.

Men innan man börjar sina studier och sätter sig in i vilken körkortsteori för motorcykel som ska läsas behöver man bestämma sig vilket behörighet på MC-körkortet man är ute efter. Reglerna ändrades i januari 2013 och detta är vad som gäller för de som vill ta motorcykel idag (2015)

A1 – Med denna behörighet får man köra ”Lätt Motorcykel”. Det betyder att motorcykelns slagstyrka maximalt är 125 kubik. Samtidigt får effekten maximalt vara 11kW och förhållandet nettoeffekten mot tjänstevikten får maximalt vara 0,1kW/kg på motorcykeln.

Fördelen med A1 är att man får köra dessa motorcyklar redan från 16 års ålder vilket är ett bra första steg för den motorcykelintresserade. När man sedan blir 18 kan nästa steg tas.

A2 – Med behörigheten A2 får man köra ”Mellanstora” motorcyklar. Här får nettoeffekten vara upp till 35kW och förhållandet mellan nettoeffekt/tjänstevikt får vara maximalt 0,2kW/kg. I de fall som motorcykeln byggs om och genom detta passar in i dessa krav får inte ursprunglig modell haft en effekt på mer än 70kW.

A – Den som har ett A i körkortet får köra vilka motorcyklar som helst och någon gräns för slagvolymen eller motoreffekten finns inte. För att kunna ta denna behörighet behöver däremot personen vara minst 24 år. Men det finns undantag. Om personen har haft A2 under två år (eller längre) får denna behörighet tas från 20 års ålder. Denna behörighet brukar även kallas för ”Tung Motorcykel”

Yamaha YZF-R1M

Regler för tre- och fyrhjulingar

Fyrhjuling – Med de nya reglerna är det inte längre lagligt att köra fyrhjuling för den som enbart har A1, A2 eller A-körkort. Den behörighet som nu krävs är B – d.v.s. körkort för bil. Den som däremot har ett körkort som utfärdades före 19 januari 2013 (A1, A2 eller A) får köra fyrhjuling med detta körkort. Detta var alltså en av de regler som ändrades 2013 och regeln gäller enbart de som tar körkort efter detta datum.

Trehjuling: För den som vil ha behörighet att köra trehjuling är det viktigt att först se på hur många kW som trehjuling är på. Är nettoeffekten maximalt 15kW får den köras med A1, A2 eller A-körkort. Har dessa fordon mer än 15kW är kravet att föraren måste ha A eller B-körkort. Dessutom krävs det att föraren är minst 21 år.