Över 3000 fällda för mobilprat

Förra året började nya lagen kring mobilhantering i bilar gälla. I korthet handlar det om att man exempelvis inte får skicka sms, ringa eller använda telefonen på annat sätt under körning. Detta för att kunna ha all koncentration på körningen. En hel del har bötfällts för denna förseelse men polisen ser generellt en klar förbättring. Dessutom att det inte är det största problemet i trafiken.

Stäng av telefonen, låt bli att svara eller använd handsfree. Det är de tre alternativen som finns sedan nya mobillagen infördes 2018. Ibland förklaras lagen förenklat med att man ”inte får hålla i mobilen när man kör” vilket lite grovt även gäller. Men det finns undantag. Du kan exempelvis flytta på den om den ligger i vägen då lagen egentligen kräver att du använder den för att du ska bli fälld.

Prata i mobilen och köra bil

Skärpning av lagen

Det var även tidigare olagligt att använda mobilen vid bilkörning men detta enbart om det påverkade på ett sätt som kunde anses vara farligt för medtrafikanterna. Det blev därmed en luddig lag med olika tolkningar. Nu är det tydligare då användning av mobil, gps och annan navigeringsutrustning är förbjudet.

3400 personer fast

Det finns idag två alternativ för polisen om de ser en person bryta mot detta mobilförbud. Det ena alternativet är ge en bot direkt när de stoppar personen. Det krävs däremot då att personen erkänner sig skyldig och därmed går med på att ta emot boten som i detta fall är på 1500 kr. Fram till nyårsskiftet var det drygt 2300 personer som erkände brotten och därmed tog emot boten.

Det andra alternativet är att det väcks åtal mot personen. Det kan ske exempelvis om personen nekar till anklagelserna men sker främst när någon varit så vårdslös att polisen anser att en bot på 1500 kr inte är tillräcklig. Fram till nyårsskiftet var det knappt 1100 personer som åtalades. Däremot finns inte siffror ännu på hur många av dessa som fick en fällande dom och hur många som friades.

Inte ett stort vägproblem

Det kan låta mycket med 3300 personer på mindre än ett år men polisen anser ändå inte att detta är ett stort problem. I en intervju till Svt säger Emil Nordlund från Polismyndigheten att det polisen framförallt problemen hittas bland de som kör onyktra eller håller för hög hastighet.

Dessa 3300 personer som togs för mobilanvändning ska exempelvis ställas mot de ca 25 600 personer som under 2017 rapporterades för olika grad av rattfylleribrott.