Övningsköra – Hyrbil?

De flesta som siktar på att ta körkort börjar med övningskörning redan ett år innan 18-årsdagen. Det är ett sätt att sakta men säkert lära känna bilen och hur man hanterar den. I början brukar det vara att man kör på stora parkeringar eller andra områden där risken att krocka är minimal. När man sedan blir lite mer varm i kläderna kan man våga sig ut i trafiken. Det enda som avslöjar att man övningskör är skylten som sitter längst bak på bilen.

Den gröna skylten Övningskör
Den nyare gröna skylten Övningskör, på den tidigare stod det Övningskörning

Men hur gör man om man inte har bil? Att enbart köra på bilskola kan bli extremt dyrt och bilskolelärarna uppmanar ofta eleven att köra hemma för att träna på specifika saker eller bara få timmar bakom ratten.

Ett alternativ kan vara att hyra bil. Det behöver inte alls vara så dyrt som många tror. Ofta har biluthyrningsföretagen billigare pris över helgerna och man kan då ha en bil från fredagskväll till måndagsmorgon. Detta till ett pris en bra bit under tusenlappen. Visst är det pengar men kör man då både fredag kväll, hela lördagen och hela söndagen blir priset per timme inte alls högt. Definitivt inte i närheten av vad det skulle kostat att köra på bilskola.

Men självklart ska man jämföra priserna och försöka få en så bra deal som möjligt. Ett sätt att få en så billig hyrbil som möjligt är att gå via Hyrbilsguiden: Stockholm. Detta förutsatt att man bor i Stockholm förstås. Sidan har även hyrbilar över hela Sverige vilket gör det enkelt och snabbt att hitta en riktigt bra bil-deal.

Tänk på att

Att använda sig av hyrbil kan alltså vara ett flexibelt och även billigt sätt att träna upp sina kunskaper för att man en dag ska kunna få det åtråvärda körkortet. Här kommer två tips för att det ska bli så bra resultat som möjligt.

Dubbelkommando:

Det finns ingen regel på att det måste vara dubbelkommando* på de bilar som används inom övningskörning. Man kan köra med vilken bil som helst som är godkänd i besiktningen. Men det finns ändå tillfällen då det kan vara skönt att hyra en bil med dubbelkommando.

För det första kan det vara en trygghet för handledaren att känna att man har kontroll över bilen när de första timmarna ute i trafiken ska köras. När sedan personen som övningskör har blivit varm i kläderna och hanterar körningen på ett mer säkert sätt kan man hyra bil utan dubbelkommando.

För det andra kan det vara skönt att köra upp i exakt lika bil som man övningskört med. Många gånger erbjuder körskolan att man kan hyra deras bil och göra uppkörningen med men om så inte är fallet får man söka efter samma modell hos en bilfirma. Under uppkörningen måste man nämligen ha dubbelkommando så man kan inte komma med vilken bil som helst.

Hör vad som gäller vid hyra och försäkring

Det finns ingen generell regel att man får eller inte får övningsköra med hyrbilar. Det är helt upp till uthyrningsföretaget att avgöra detta. Med andra ord bör man alltid fråga sig fram om det är accepterat att man använder bilen för övningskörning. Om man inte frågar och en skada skulle uppstå finns risken att man som privatperson helt och hållet blir skyldig att ersätta för skadan. Detta utan att någon försäkring täcker.

Förutom att ställa frågan hur företaget ställer sig till körning av en övningskörare bör man även fråga om det skiljer något gällande försäkringen kring detta. Det kan ju faktiskt vara så att bilbolaget tillåter övningskörning MEN att det då är en extra hög självrisk eller liknande.

Lycka till med körkortet!

*Dubbelkommando är de extra pedaler som finns övningsbilar på trafikskola och hos Trafikverkets samtliga bilar som används vid uppkörning. För att använda sin privata bil på uppkörningen så krävs att bilen är utrustad med dubbelkommando.