Övningsköra inom inhägnat område

Att den som vill börja övningsköra med bil måste vara 16 år fyllda och ha ett körkortstillstånd vet nog dom flesta, likaväl som att åldersgränsen för uppkörning är 18 år.

Det många kanske däremot inte vet är att det faktiskt kan vara lagligt att öva på att köra bil redan innan 16-årsdagen. Det gäller dock att körningen görs inom ett inhägnat område – och exakt vad det är kan verka lite luddigt men allt finns reglerat i körkortslagen.

Övningskörning på inhägnat område – vad gäller?

Det finns vissa undantagsregler när det kommer till körkortslagen och en av dom är att det är tillåtet att, inom ett inhägnat område, köra utan körkort.

Övningsköra

Det kan vara ett bra sätt för yngre personer att bekanta sig med bilen, bilkörning och allt vad det innebär men det är förstås viktigt att hålla koll på vad reglerna säger.

Inhägnat område

Bland undantagsreglerna som finns att hitta i körkortslagen finns bland annat en som innebär att det är tillåtet att köra utan körkort – om körningen sker inom ett inhägnat område.

Definitionen av ett inhägnat område är dock ganska sträng och det krävs bland annat att det aktuella området är helt avskilt från allmän trafik.

I körkortslagen står det att ett fordon får framföras inom ett ”inhägnat järnvägs- fabriks- eller tävlingsområde eller annat liknande inhägnat område”.

Övningsköra med MC på bana

Att det finns ett staket hemma runt den egna gårdsplanen räknas alltså inte. Ett tips är att kontrollera platser som godkänts av Länsstyrelsen, för att ta det säkra före det osäkra.

Åldersgräns?

Det finns faktiskt ingen åldersgräns för att köra bil inom ett inhägnat område. En pappa lät till exempel sin 11-årige son köra hans Ferrari på en stor och folktom parkering så det finns heller inga regler kring vilken typ av bil som får framföras.

Att som barn framföra en bil med flera hundra hästkrafter under huven är kanske dock inget som rekommenderas. För den som däremot redan har ett körkort och vill, liksom 11-åringen, prova på att köra en häftig sportbil utan att ha en bussig pappa att långa den av, kan provköra Ferrari via ett upplevelseföretag i stället.

Tips

Att köra bil eller MC inom ett inhägnat område är bra sätt att börja träna på att manövrera fordonet redan innan 16 års ålder, då det annars är lagligt att börja övningsköra ”på riktigt”.

Ett tips är dock att se till att området är rymligt och utan hinder, så att det finns utrymme att svänga runt, gasa och bromsa utan risker. Ett annat tips är att, med tiden, själv ställa ut lämpliga hinder – förslagsvis koner i plast som inte kan göra någon större skada om en olycka skulle ske.

Med koner är det enkelt att ställa ut olika banor och liknande, för att till exempel öva parkering, fickparkering, backning och andra viktiga moment inför den kommande uppkörningen.