Övningsköra med EPA-traktor?

För att få övningsköra en bil eller motorcykel krävs övningskörningstillstånd och att man har en handledare som följer med under färden. Detta oavsett om man väljer att försöka ta körkortet privat eller genom körskola. Ett sätt att hålla nere kostnaden för körkortet är att köra så mycket som möjligt privat. Detta för att få erfarenhet och kunskap av olika trafiksituationer. Många som kör på bilskola väljer även att köra en hel del privat just för att få så mycket erfarenhet som möjligt.

Ett alternativ är att gå AM-utbildning och därefter ta körkort för Mopedklass 1. Detta körkort är betydligt lättare att ta än B-körkort och möjliggör att man får köra Mopeder i klass 1, klass 2 samt traktorer. Detta körkort kan man ta från och med att man är 15 år.

Med detta körkort kan man framföra en EPA-traktor i trafik och därigenom få erfarenhet och kunskap om olika trafiksituationer. Självklart kan man även välja en moped men det är mycket stor skillnad mellan en moped och en EPA-traktor i trafiken. EPA liknar i sin storlek mer en bil och kommer även att bemötas som en bil av medtrafikanter. Ska man träna på att köra i trafik för att i framtiden ta B-körkort bör körning med EPA-traktor vara betydligt tydligare än att köra med en moped.

Vad krävs för A-traktor?

De grundläggande kraven är att växlarna spärras och att hastigheten därmed begränsas. Den ska vara byggd för att maximalt köra 30km/h. Även om dessa fordon finns att köpa begagnade så är det många som bygger dem själva. Det är just främst bilintresserade som brukar bygga ihop sin egen modell.  Det måste från början vara ett serietillverkat fordon men ombyggnationerna är sedan stora. Det kan exempelvis vara att man införskaffat en så kallad utbytesmotor. Detta just eftersom de äldre bilarna inte har mycket kvar att ge med sina motorer.

Enligt regler ska den även vara ombyggd för att ”inte längre är avsett för person- eller godstransport”. Det får finnas säte för 1-2 personer men inte fler. Något blindutrymme är inte heller acceptabelt. Kompletta regler kan läsas här.

Volvo A-traktor
Cred: https://commons.wikimedia.org/wiki/File%3AVolvo_at_Power_Big_Meet_2005.jpg

Skillnad mellan A-traktor och EPA-traktor

EPA – Behöver inte vara konstruerad för att max klara 30km/h men får bara framföras i den hastigheten. Måste ha separat ram samt inte någon fjädring. Utväxlingsförhållandet ska vara max 10:1. Den ska ha drag och ska även besiktas.

A-traktor – Måste ha konstruktion som max skapar en hastighet av 30km/h. Behöver inte besiktas årligen. Varvantalet måste begränsas och detta genom vissa specifika sätt. Draganordning krävs.

OBS – Glöm inte LGF-skylt på bakdelen av fordonet.