Att köpa en bil behöver inte kosta speciellt mycket. Ska bilen vara skattad och besiktad (vilket de flesta önskar) är utbudet relativt stort bara man är beredd att lägga 10-20.000kr. Den som är händig och kan laga eventuella problem kan lätt hitta bilar för bara några tusenlappar och ibland mindre än så.

Men det är inte bara bilen som kostar för den som vill ha friheten att rulla fram på vägarna. När de billigaste bilarna köps är det inte sällan som inköpet är en av de lägsta kostnaderna. Det gäller därmed att se på helheten för att avgöra om man har råd eller inte.
Inköp – Ränta
Om bilen finansieras med ett lån tillkommer en räntekostnad per månad. Den kan upplevas som låg med de låga räntor som är för tillfället (2017) men över lång tid blir det en hel del som betalas i ränta. Om 50.000kr lånas till en effektiv ränta på 12,56% och amortering sker på tre år kommer man betalat hela 9691kr i räntekostnad under dessa år. Det ska dock gå att få ett lån flera procent billigare men det är en klar skillnad på bostadslån (som kan ligga på ett par procent) och ett billån.
Ska man söka ett lån för att finansiera sitt bilinköp så kan man säga att att i de flesta fallen så rekommenderas det att lånet söks via en låneförmedlare, undantag om man har väldigt bra kontakt med sin bank och kan få någon typ av specialdeal via dem. Via en låneförmedlare ger endast en UC sökning men ändock kan det så kan låneerbjudanden – enbart erbjudanden, ingenting bindande – komma in från många olika långivare.
Räkna på och/eller sök lån: Se utbud av låneförmedlare.
Försäkring
Eftersom det är lag på att man måste ha trafikförsäkring är det en kostnad man inte kommer ifrån. Trafikförsäkringen är överlag en liten kostnad. Men de allra flesta väljer att halv- eller helförsäkra fordonet. Att enbart välja trafikförsäkring är ett sätt att pressa kostnaden – till den dagen olyckan är framme. Då ger nämligen försäkringsbolaget oftast inte någon ersättning.
Vad försäkringen kostar beror på flera olika faktorer. Bland annat bilmodell, ålder på försäkringstagaren samt om bilen har larm eller inte. Men man bör räkna med ett par tusen kronor per år. Som ett exempel kan nämnas att en Ford Mondeo från 2013 kostar ca 3300kr att halvförsäkra och ca 4600kr att helförsäkra hos Svedea.
Räkna på din försäkring – Så mycket kostar bilförsäkringen.
Fordonsskatt
Hur stor fordonsskatt man är tvungen att betala kan man se på Transportstyrelsens hemsida. Det är bränsle, hur mycket koldioxid som bilen släpper ut samt när bilen ställdes på för första gången som spelar in. Skatten kan därmed variera från en dryg tusenlapp till flera tusen kronor per år.
Räkna på din fordonsskatt – Så mycket kostar skatten.
Drivmedel
Kostnaden för drivmedel är den enda kostnaden som tydligt är relaterat till om bilen används eller inte. Visserligen tillkommer även renoveringar och service regelbundet men den summan kan variera kraftigt beroende på modell och hur mycket som går sönder.
Det många nya bilägare enbart tittar på är inköpspriset och kostnaden för drivmedel. Men som visas ovan är det en hel del annat som kostar med bilägandet.