Tänk före tankningen – Välj rätt bensinkort

För en person som ofta tankar på Circle K är det väl bäst att betala med kreditkortet från Circle K. Eller?

Det är i alla fall så som många kunder resonerar som oftast tankar på den bensinkedjan. Men en jämförelse av kreditkort på Bensinkort.nu visar att det inte alltid är bäst att vara ”trogen” sin favoritstation.

Kreditkortet från Circle K ger 15öre i rabatt per liter på bemannade stationer. Utöver det ger kortet 0,3% i bonus på allt annat man köper in (men inte hos konkurrenter, dvs andra bensinbolag).

Det handlar alltså om ca 1% i rabatt så länge man tankar på bemannade stationer. På obemannades stationer (och i övriga butiker) ges 0,3%. Om man däremot tankar minst 1000 liter per år på Circle K så förvandlas denna procentsats till 1%.

Detta kan ställas mot Re:member More som inte är ett specifikt bensinkort. Med detta kort ges 1% i bonus på samtliga inköp. Detta oavsett vilken bensinstation det är eller hur mycket man handlar för. Och detta kort ger även 1% på allting du köper överallt, inte bara på drivmedel.

En person som med säkerhet tankar över 1000 liter och enbart tankar hos Circle K kan mycket väl välja deras kreditkort. Men tankar man mindre mängd eller vill känna sig flexibel att tanka på andra bensinstationer så är Re:member More bättre.

Gammal bensinpump fran Shell

Liknar med många andra bensinkort

Generellt gäller just att de som tankar mycket på en enda kedja oftast tjänar på att välja just den kedjans kreditkort. Detta främst om man tankar på bemannade stationer där rabatten som ges är största. Hos Preem ges exempelvis 25 öre i rabatt per liter på bemannade stationer.

Men de som vill hålla nere priset så mycket som möjligt, och tankar hos Preem, ska inte välja deras kreditkort. För att hålla nere priset bör man i första hand välja automatstationer eftersom priset är betydligt lägre än på bemannade stationer.

Med deras kreditkort ges 10 öre rabatt på bensinen via dessa stationer, men ett flertal andra kreditkort (ex Re:member More och Ikano Kort) ger 1% på inköpet vilket alltså är högre rabatt.

Även andra förmåner

Som visas ovan är inte alltid bonusen som störst på bensinkortens kreditkort. Det går i vissa fall att tanka billigare. Men man får även se på helheten. Dessa kort ger en rad rabatter kopplade till bensinkedjan.

Det kan vara ”var sjätte biltvätt gratis” eller liknande erbjudanden. Men det visar bara ännu tydligare att det handlar om rabatter kopplade till bemannade stationer. Håller man sig till automattankning finns det bättre alternativ.

(Ska sägas att Re:member More har en årsavgift, dock så bjuder de på den under första året, det är heller inte alls ovanligt att ägaren av ett sånt kreditkort kan förhandla bort årsavgiften även efter första året).