Tre vägar att finansiera bilen

När körkortet är fixat är det bara en sak kvar – en egen bil. Men hur ska den finansieras? En stark rekommendation är att se över olika finansieringslösningar eftersom de skiljer sig en hel del mot varandra.

Lån med bilen som säkerhet

Om du köper en bil från en bilfirma kommer du troligtvis bli erbjuden att teckna ett lån via denna bilfirma. Detta åtminstone om det är en relativt ny bil. Men var noga med att kontrollera villkoren. För när det gäller lån där man har en säkerhet (vilket det ofta är hos dessa företag) finns en rad regler man måste förhålla sig till. Om bilen är säkerhet gäller vanligtvis exempelvis följande:

  • Du måste betala en handpenning på 20% av bilens värde
  • Du måste amortera hela lånet innan bilen är ett visst antal år
  • Du måste betala av hela lånet om bilen skulle säljas

Det kan även finnas fler faktorer som styrs när man har bilen som säkerhet. Läs alltid lånevillkoren noga då det kan skilja en hel del på dessa punkter.

Billån utan säkerhet

Ett billån utan säkerhet är egentligen exakt samma sak som ett privatlån. Ett lån där man får använda pengarna till vad som helst. Ibland måste man ange i låneansökan vad pengarna ska användas till men vill man inte uppge det kan man ange ”Övrigt” eller ”Annat”.

I och med att pengarna får användas till vad som helst och att det inte finns någon säkerhet för lånet finns inte heller några regelverk att förhålla sig till gällande ex. amorteringstid, handpenning eller att skulden måste betalas om bilen säljs.

De flesta som precis fått körkort köper en begagnad bil privat genom ex. Blocket. Behövs det då finansiering är det ett privatlån som måste tecknas.

BMWi3
Har man inte råd att köpa en BMW kan man ju leasa en BMW 😉

Leasing

Ett alternativ mot att köpa bilen kan vara att leasa den. Då betalas en fast månadskostnad till leasingföretaget och utöver det är det enbart drivmedel som behöver betalas. Ofta ingår service, vinter- och sommardäck, reparationer och försäkring i priset, vad som ingår kan skilja så det är viktigt att kontrollera vad som exakt gäller och inte bara titta på priset.

Kort sagt så betalas en månadsavgift för att få ovan nämnda fördelar. Den stora fördelen är att man inte behöver lägga ut en stor summa på en gång så som sker om man köper via lån. Man får även bekvämligheten att all service m.m. ingår.

Men samtidigt är det en slags hyrform som gör att man inte äger bilen själv. Det kan både vara mer ekonomiskt och mer praktiskt än att äga bilen. Men det kan även vara betydligt dyrare och mer omständligt. Mycket handlar det om vad man prioriterar i sitt ”billiv”