Vad kostar körkortet?

Det billigaste sättet att ta ett körkort är att träna in all kunskap på egen hand. Ett billigt och effektivt sätt att plugga körkortsteori är online via portalen med körkortsfrågor på startsidan av webbplatsen, det är ett väldigt prismässigt bra alternativ.

Men teoretiskt kan man till och med träna in körkortsteori helt gratis via exempelvis lånade böcker från biblioteket samt att köra all praktik med en förälder (Ok, det kostar egentligen en hel del i drivmedel m.m.) Men även om man drar ner kostnaderna till det absoluta minimumet så kommer ett B körkort att kosta drygt 3900kr.

  • Körkortstillstånd – 150kr.
  • Uppskrivning (Körkortsteori) – 325kr.
  • Uppkörning – 800kr.
  • Produktion av körkort – 150kr.
  • Fotografering (foto till körkort) – 80kr.
  • Riskettan (del 1 i obligatorisk riskutbildning för B-körkort) – 400 till 800kr.
  • Risktvåan / Halkbana (del 2 i obligatorisk riskutbildning för B-körkort) – 2000kr.

Men det är extremt få som klarar sig på denna summa. Snittet i Sverige är ungefär 15.000kr och det är den summa man bör ställa in sig på för att inte bli allt för besviken att kostnaderna drar iväg.

Man behöver hjälp med både körkortsteori och övningskörning via körskola för att få den kunskap som krävs. Självklart är det många som studerar körkortsteori hemma och kör bil med förälder men detta blir då främst ett komplement för att inte behöva betala fullt så mycket för utbildningen.

Finansiering?

För den som inte har möjlighet att betala hela summan på en gång finns två vägar att gå. En del bilskolor erbjuder delbetalning upp till 48 månader. Detta kan vara ett bra alternativ men kontrollera noga vad den effektiva räntan är på dessa lösningar. Det är inte sällan en ränta på över 15% om delbetalningen sker på mer än ett år. Detta i de fall som trafikskolan samarbetar med Resurs Bank (vilket många gör). Däremot brukar det vara räntefritt upp till 12 månader vilket gör lånet mycket billigt.

Alternativet är privatlån. Lånejämförelsesidan Sverigekontanter.se presenterar att den lägsta ränta som för tillfället går att få på privatlån är på drygt 3%. Nu är det få som får denna räntesats eftersom det krävs väldigt bra ekonomi för att banken ska deras lägsta ränta. Många som tar körkort har inte någon fast inkomst vilket brukar göra att räntan blir något högre. Bankerna kompenserar högre risk med högre ränta helt enkelt. Men att få en ränta på under 15% bör inte vara svårt. Det kan därmed vara ett bättre alternativ.

Att finanserna sitt körkort via ett lån av något slag är inte alls så dum idé om det samtidigt ökar möjligheterna att kunna välja eller överhuvudtaget få ett arbete. Många arbeten kräver ju ett körkort men man ska inte glömma bort att många jobberbjudanden försvinner utan körkort om du inte bor i ett område med väldigt bra utbyggd kollektivtrafik.