Välj rätt alkoholmätare – för säkrare resultat

Med en alkoholmätare, för under hundra kronor, är det enkelt att kontrollera om promillehalten är för hög eller inte. Ett sätt att undvika situationer där chauffören utsätter sig själv, och andra, för en kraftigt ökad risk i trafiken.

Men det finns även alkoholmätare för närmare tusenlappen. Vad skiljer dem åt och är det värt att betala mer? Följande punkter nämns i ett test där bästa alkoholmätaren utses.

Alkomätare

Teknik för att mäta alkoholhalten

Det många inte vet är att det finns flera tekniker för att mäta alkoholhalten i utandningsluften. Det vanligaste är inbyggd bränslecell. Det finns däremot även modeller som använder sig av halvledarceller. Av dessa två alternativ är bränslecell betydligt bättre och tydligare. Utöver dessa finns även engångstester där kemiska reaktioner används.

Hur exakt mäter de?

Önskas en alkoholmätare som visar extremt exakt? Då är enda alternativet att köpa en ”polismodell”. Med andra ord de modeller som poliserna använder när de mäter promillehalten på chaufförer i trafiken. Dessa är däremot väldigt dyra och klassas som proffsmodeller. De allra flesta privatpersoner klarar sig med konsumentprodukter.

På alla modeller ska det anges dess felmarginal. Det kan exempelvis anges att felmarginalen är 0,05. Visar ett test 1,0 promille så finns alltså risken att det är 1,05 eller 0,95 %. Vid dessa nivåer spelar det egentligen ingen roll eftersom personen absolut inte bör sätta sig och köra bilen. Gränsen för grov rattfylleri är nämligen på 1,0.

Det är viktigt att kontrollera felmarginalen och ha den i åtanke när tester genomförs. Anges felmarginalen vara på 0,05 bör detta läggas till utöver uppmätt värde. Om den totala summan är över gränsen för rattfylleri ska inte personen sätta sig bakom ratten.

Alkohol och bilkörning

Användbarhet

Det är aldrig svårt att använda en alkoholmätare – men det kan ta olika lång tid att genomföra testet. Användarvänlighet är inte minst viktigt om den förväntas användas av flera personer och inte bara den som äger bilen, som kanske använder mätaren flera gånger i veckan.

Storlek

Det är inte speciellt stor skillnad i storleken på de alkoholmätare som säljs i Sverige. Men förväntas den läggas i ett speciellt fack i bilen, eller liknande, kan måtten vara något som är avgörande.

En gång – eller flera gånger

De flesta alkoholmätare kan användas flera gånger. Det går även att byta blåsmunstycke så att flera olika personer kan använda samma mätare. Det enda som behöver bytas är batterierna. Men det finns även engångsmodeller.

Fördelen med engångsmätarna är att mätning sker kemiskt vilket innebär att några batterier inte krävs. De blir därmed även billigare eftersom de inte är tekniskt konstruerade. Men det blir självklart dyrt i längden om mätning kommer att behöva genomföras ofta.

Engångsmätare kan vara smidiga att alltid ha liggandes i bilen. De kan användas om ordinarie mätare får slut på batteri eller för att ges bort till vänner som för tillfället behöver kontrollera sin promillehalt.

Batteridrift

Ännu en punkt att kontrollera är batteridriften. Det vanligaste är att AAA-batterier används. Men det finns även de med inbyggt uppladdningsbart batteri. Som nämnts ovan behövs inte batterier till engångsmätare.