Välja bilförsäkring

Man (3D figur) ser fundersam ut och lutar sig mot ett frågeteckenHur ska du tänka då du ska välja en försäkring till din bil. Först måste du fundera på vad just du vill ha ut av en försäkring. Det beror lite på med vad du har för slags bil. Ju dyrare bil, ju större försäkring är att föredra om det skulle inträffa något. Då är en helförsäkring att föredra.

En helförsäkring täcker in ganska så mycket som kan ske med din bil. Med en helförsäkring ingår nämligen allt som ingår i både trafikförsäkring och halvförsäkring. En helförsäkring tecknas oftast för bilar som inte är äldre än tio år, men den kan även tecknas för äldre bilar, det beror på värdet på din bil och skaderisken.

Så viktigt är att titta på pris och prestanda i försäkringen. Det är lätt att fastna på vad det kostar, det kan variera väldigt mycket och man ska inte glömma att titta på innehållet i försäkringen.

När du tittar på vilka försäkringar som är de billigast är det dessutom viktigt att titta på vilka villkor som finns i försäkringen. Köper du en helt ny bil ingår oftast vagnskadegaranti, men väljer du att köper du en begagnad bil så behöver du köpa en vagnskadeförsäkring som ingår i en helförsäkring

Har du en äldre modell eller en bil som är sliten och begagnad så är det smartare med en billigare variant. Såvida inte värdet anses vara ganska högt på just den bil du äger. Det kan räcka med en halvförsäkring på en bil som är värd mindre.

En trafikförsäkring är det billigaste alternativet du kan välja, förutom den försäkring man får om man väljer att ställa av bilen. En trafikförsäkring är något alla bilägare måste ha om fordonet är i bruk. Detta enligt trafikskadelagen.

Utöver dessa vanliga försäkringar så kan du köpa till extra försäkringsskydd i form av olika sorters tilläggsförsäkringar det finns exempelvis vägassistans som ger dig ersättning eller direkt hjälp när det inte går att köra med bilen, trafikolycksfallsförsäkring, självriskreduktion vid skadegörelse och självriskreduktion vid viltkollision. Det finns även ett tillval i halvförsäkringar som ofta går under namnet allrisk. Detta är något som ingår för bilar som är högst åtta år.

En allrisk innebär att du kan få ersättning för vissa skador som haft ett mycket snabbt förlopp och som du inte kan ha förutsett Exempel på sådana skador är bland annat om inredningen i bilen blir skadad i samband med att man fraktar varor eller om man råkar tanka fel bränsle så som bensin i stället för diesel. Även skador på bilnyckeln ingår.

Så behövs det en tilläggsförsäkring till din bil då? Det beror faktiskt på hur mycket du kör den. Använder du bilen mycket och är beroende av den kan det vara en mycket bra idé att ha extra olycksfalls- och hyrbilsförsäkring. Se dock till så att du inte är dubbelförsäkrad. Försäkringsbolagen erbjuder ofta olika paket med tilläggsförsäkringar. Hör efter vad som ingår i just de paket du är intresserad av.

Om du har valt en försäkring hos ett försäkringsbolag och sedan inser du att det inte var rätt försäkring eller bolag för dig så är det så att bilförsäkringar gäller i regel i ett år och därefter kan du byta till ett annat försäkringsbolag vid förfallodagen och även när du byter bil.

Innan du börjar jämföra priser på olika sorters försäkringar så är det bra att ha bestämt dig för vilken sorts av de olika försäkringarna du vill ha. Det är onödigt att jämföra en helförsäkring mot en halvförsäkring när det gäller priset.