Vilka tekniska krav gäller för däcken?

De flesta har koll på vilka regler som gäller för sommardäck och vinterdäck. Däremot är kunskapen betydligt lägre gällande de tekniska kraven som gäller för däck som används på personbilar. Här presenteras några av de gällande reglerna, komplett lista finns att se på Transportstyrelsen.

E-märkning & S-märkning

Alla däck som säljs idag, och är godkända för användning, har en E-märkning. Det finns tre olika E-standarder som därmed följs. Det är ECE-reglemente 3, EG-direktivet 92/23EEG samt ECE-reglementet 108. Den sista gäller enbart för regummerade däck.

Är däcken sålda efter 1:a oktober 2009 ska de även ha en S-märkning. S står i detta fall för Sound och anger att de håller sig inom den ”bullernivå” som däcken får ha. Det finns två direktiv som styr dessa dvs. EG-direktivet 92/23/EEG samt ECE-reglementet 117. Det finns däremot ett par undantag då S-märkningen inte behövs. Med andra ord tillfällen då bullerkraven inte är lika höga. Det gäller vid följande:

  • Däck som är regummerade
  • Dubbdäck för vinterbruk
  • Däck som är tillverkade att enbart köras i maximalt 80km/h
  • Om fälgdiametern är 10” eller mindre än detta. Alternativt 25” eller större än detta
  • Reservdäck. Dessa ska då enbart användas under kortare perioder.

Däck monterad på en balanseringsmaskin

Belastning

E-märkta däck har alltid en belastningskod vilket visar hur stor belastning som däcken klarar av. Det är viktigt att välja ett däck som klarar av bilens maximala axelbelastning.

Hastighet

I likhet med att däcken ska klara av bilens maximala axelbelastning så ska de även klara av bilens maximala hastighet. Sommardäck ska därmed klara av den hastighet som bilen är konstruerad att köra i. Detta gäller då på EG-typgodkända personbilar och nationellt godkända bilar som sålts efter 1 januari 1996. I övrigt kan sommardäck konstrueras för att klara av 180km/h.

När det gäller vinterdäck får de vara konstruerade för en hastighet på 160km/h.

Märkningen sker på E-märkta däck med bokstäverna Q, S, V, H, T och W. Märkning med Q innebär en högsta hastighet på 160km/h medan W innebär 270km/h.

Alltid samma typ

Oavsett vilken sorts däck man väljer att ha så är det viktigt att alltid ha lika däck på samtliga fälgar. Det betyder därmed att alla fyra däcken måste vara dubbdäck, sommardäck eller exempelvis radialdäck. Någon blandning får inte ske och kan innebära böter vid kontroll.

Dimensioner

Vilka dimensioner som får användas framgår i registreringsbeviset. Önskas andra dimensioner bör man prata med en märkesrepresentant och fråga vilka alternativ som går att välja på utan att man bryter några lagar eller regler.