Vinterdäck på sommaren? Nej tack

Väljer du att ha vinterdäck utan dubbar kan du ha dem året runt. Ett smidigt sätt att inte behöva byta däck två gånger per år och dessutom billigare med bara en uppsättning däck. Men säkerheten då? Väljer du detta alternativ tummar du rejält på säkerheten visar flera studier.

Lagarna som reglerar hur vinterdäck får användas gäller enbart dubbdäck. Men det finns även vinterdäck utan dubbar vilka därmed får användas året runt. Däremot är det inte någon rekommendation och tester visar att det är mycket stor skillnad i grepp och funktionalitet mellan riktiga sommardäck och vinterdäck utan dubbar. Bägge får användas – men det betyder inte att bägge ger samma säkerhet. Ändå väljer ca 300 000 personer att åka runt med sina vinterdäck året runt.

Expressen är en av de tidningar som rapporterat om skillnaden mellan de olika däcksorterna. Detta efter att Statens väg- och forskningsinstitut gjort ett större test på flera olika sommardäck och odubbade vinterdäck. De rapporterar om betydligt längre bromssträckor.

Använd sommardäck på sommaren

Sämst på våt asfalt

Vid de olika bromsproverna visade det sig att vinterdäcken hade 15-20 % längre bromssträcka. Ännu sämre blev resultatet på tester som utfördes på våt asfalt. Man testade att göra undanmanöverprov och med vinterdäcken kunde föraren hålla en hastighet av 72km/h utan att tappa fäste medan sommardäcken tillät en hastighet av 83km/h.

Greppet är avgörande

Det som framförallt skiljer mellan sommardäck, odubbade däck och dubbade däck är greppet. De är konstruerande både i gummiblandning och struktur utifrån flera faktorer för att skapa ett så bra grepp som möjligt. Det handlar både gällande vilken underlag som förväntas vara under de månader som däcken ska användas men även klimat och temperatur.

Sommardäcken möter behovet på sommaren på ett tydligt sätt genom ge ett gott grepp på torr och våt asfalt. Detta jämfört med dubbdäcken som inte har samma grepp på asfalt men istället skapar betydligt bättre grepp på snöig och isig körbana. De odubbade däcken är främst anpassade för vinterväglag och inte för sommarens rena och plana körytor. Dessa däck passar mycket bra på vintern i städer där snömängden är mindre men ändå påverkar körningen.

Större olycksrisk

Forskning och statistik visar tydligt att val av däck är avgörande för olycksrisken. Sett till antalet personer som dör i olyckor relaterade till grepp på vägbanan är person som kör med odubbade däck ”överrepresenterade i olycksstatistiken”.

Det finns en orsak till att det finns sommar- och vinterdäck. Byt efter säsong för din och dina medtrafikanters säkerhet.